Helsingin seudun yhteisöasujat ry

päivitetty 2.05.04

 

 

SATAKIELENTIE 12 ASUMISOIKEUSYHTEISÖ

 

 

SIIVOUS- JA HUOLTOTYÖRYHMÄ

 

Aika                            torstai 16.4.2004 klo 18.00

 

Läsnä                         Katja Lembidakis

                                   Nemo Nokkosmäki  

                                   Marina Paulaharju    

 

 

1

Yleistä                      Asumisoikeusyhteisössämme on tarkoitus huolehtia siivous- ja huoltotehtävistä valtaosaltaan itse. Suomen Asumisoikeus Oy:n kanssa käydyssä neuvotteluissa kohteen asukkaille on annettu SAO:n reunaehdot omatoimisuudelle.

Kiinteistön omistaja edellyttää, että talot ovat kunnossa, huolto- ja siivoustoimi on hoidettu sekä että teknisiä järjestelmiä seurataan. Osassa Suomen Asumisoikeus Oy:n kohteita on huoltokirja, jota pidetään ja ylläpidetään Hohtonet-järjestelmässä internetissä. Huoltokirjassa on määritelty, mitä asioita pitää milloinkin tehdä ja mihin asiat kirjataan. Omatoimihuolto tarkoittaa sitä, että kohteen asukkaat huolehtivat itse siivous- ja huoltotoimista. Teknisenä tukena voi olla lisäksi huoltoyhtiö. Suomen Asumisoikeus Oy edellyttää omatoimihuoltokohteissa ns. takapäivystystä huoltoyhtiössä (avaimet, ovien avaus).

Kohteessa on 2 vuoden takuuaika, jolloin SAO edellyttää, että kohteessa on ainakin teknisissä huoltotehtävissä asiantuntija (lähinnä huoltoyhtiö). Kyse on varsin suurista rahallisista vastuista, josta syystä SAO edellyttää ko. toimia.

Päätettiin esittää asukkaille, että kaikki mitä itse saadaan/voidaan tehdä, hoidetaan itse. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan myös Tampereella olevaan vastaavanlaiseen kohteeseen, joka on valmistunut noin 10 vuotta sitten, on ekoyhteisö ja jossa hoidetaan itse valtaosa tehtävistä.

Asuntoja on kohteessa 29 kappaletta, joista oletuksen mukaan edelleen on 2 asuntoa myymättä (tarkistettava Anne Palamaalta VVO-kotikeskuksesta).


2

Siivoustoimi            Siivottavia alueita ovat:

 

1.    Yhteistila (keittiö, huoneet, saunaosastot, pesulat, väestösuojatilat, käytävät jne)

2.    Varastot ja jätehuone (puuvarasto, yhteisvälinevarasto, jätehuone)

3.    Ulkoalueet

a.     kesällä: nurmikko, roskat

b.    talvella: hiekoitus, lumityöt

c.     haravoinnit, vihertyöt talkoilla pari kertaa vuodessa)

Lisäksi tulisi päättää, kuuluuko lajittelupisteen (kompostorien) möyhennys yms. siivoustoimeen. Kohteeseen tulee 3 kompostoria, joista vihertyöryhmä on suunnitellut 2 tulevan puutarhajätteelle ja 1 biojätteelle. Näin säästäisimme 1 biojäteastian vuokrauskulut (lisäksi nämä biojätteet kuljetetaan pois eikä kierrätetä kohteessa). (Huom! Kompostoreihin tulee laittaa selkeät merkinnät, mitä laitetaan mihinkin ja lisäksi on koulutettava lajitteluun, möyhentämiseen yms.)

Selvitettävä isännöitsijältä, miten katuosuus on hoidettava? Lisäksi ruohonleikkurin bensansäilytyspaikasta?

 

Sisätilojen siivouksesta on tehtävä selkeät ohjeet ja listat tehtävistä ja välineistä/aineista.

 

Ehdotukset:

1.    Yhteistila siivotaan kerran viikossa, jokainen huolehtii omat jälkensä (järjestäessään yhteistilassa omia juhlia tms. siivousvelvollisuus juhlien jälkeen)

Jokaiselle asunnolle tulee noin 2 krt/vuodessa yhteistilan siivousvuoro.

2.    Varastot ja jätehuone siivotaan talkoiden yhteydessä, muutoin ulkosiivousvuorossa oleva katsoo tilojen perussiisteyden. Jos tarvetta, yhdessä järjestetään suursiivousta.

3.    Autopaikkojen siivouksesta vastaa ko. autopaikan vuokrannut asunto. Vuokraamattomien autopaikkojen siivous hoidetaan yhteisesti.

4.    Roskat  jokainen asukas noukkii ohikulkiessaan. Jokaisella asukkaalla on velvollisuus huolehtia kohteen yleisestä perussiisteydestä.

5.    Suuret lumimäärät hoidetaan yhdessä mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi tehdään sopimus lähialueen sopivan yrittäjän kanssa lumitöistä (paljon lunta).

6.    Ulkoalueet hoidetaan (kesällä nurmikko, roskat, viheralueet pienimuotoisesti ja talvella hiekoitus, lumenluonti) siten, että kohde jaetaan kahteen alueeseen. Talot A-E ovat alue 1 ja talot F-J alue 2. Kustakin alueesta on aina kerralla 2 asuntoa ulkoaluevuorossa. Ulkoaluevuoroja tulee siis per asunto noin 4 kertaa vuodessa. Ulkoalueiden hoidosta tehdään ohjeistus ja määritellään myös, mikä on ulkoalueiden hoidon standardi (arkena/pyhänä, kellonajat jne). Lisäksi piirretään tarkka kartta alueista ja vastuista. Kesällä kenties riittää, että yksi asunto alueelta on ulkosiivousvuorossa.

3

Saunan lämmitys

                                   Saunavuoro on kerrallaan 1 tunti. Saunanlämmityspäivät sovitaan myöhemmin erikseen (tarpeiden mukaan, talohallitus päättää). Saunat lämmitetään yleisvuoroina (miehet/naiset) sekä perhevuoroina.

Saunan lämmitysvuorot mietitään erikseen kohteen valmistuttua. Saunan lämmitysjärjestelmä on selvitettävä (onko ajastinta sähkösaunoille, miten toimivat jne). Puukiukaan lämmityksestä sovittava erikseen.

 

4

Huoltotoimi              Kohteen muut huoltotoimet (omatoimihuolto) muilta osin kuin aiemmin tässä on mainittu ovat talohallituksen vastuulla. Huoltotoimiin liittyy monia hallinnollisia tehtäviä, jotka talohallituksen jäsenet hoitavat yhdessä isännöitsijän kanssa.

Omatoimihuoltosopimuksen tehtävistä voitaisiin itse hoitaa:

 

1.    Yleiset ja hallintoon kuuluvat tehtävät (esim. hankinnat, huoltotoimien tallentaminen huoltokirjaan, vahinkotapausten hoito, asukashallinnon avustaminen, kulutusseuranta, talousarvioin seuranta

2.    Asukaspalvelutehtävät (esim. tiedotteet, asukkaiden neuvonta ja opastus, autopaikkojen vuokraus, pesulan ja saunan käyttö, omatoimikorjaukset takuuajan jälkeen)

3.    Kiinteistön hoito (yleisvalvonta, vikailmoitukset, asukasnimien hoito, ilmoitustaulujen hoito, liputus ja lipun hoito, palosammutusvälineet, kiinteistökatselmukset, mittarinlukijan opastaminen)

4.    Huoneistokorjaukset (huoneistokorjaukset takuuajan jälkeen)

5.    Yleisten tilojen hoito (tilojen hoito ja valvonta, yhteistilat, pesula, kuivaushuoneet, pesulalaitteet, yleisten tilojen ovet ja ikkunat, tekniset tilat, väestönsuojalaitteet, jätehuoneet, kompostori, tavarajätteiden poiskuljetus)

6.    Lämmitysjärjestelmä (yleishoito, energialaitoksen ilmoitukset, kaukolämpöveden jäähtymisen seuranta, patteriverkoston ilmanpisto, huonetilojen lämpitilamittaus, pumput, linjasulku ja säätöventtiilit takuuajan jälkeen)

7.    Vesi- ja viemärijärjestelmä (käyttövesilaitteiden, viemäreiden, wc-laitteiden, kaivojen, kattokaivojen, kattojen sadeverikuorujen, salaojien ja pumppujen huolto takuuajan jälkeen)

8.    Ilmastointijärjestelmä (huolto, toimintatarkastukset, laitteiden valvonta ja kunnon tarkastaminen, venttiilien puhdistus, suodattimien vaihdot takuuajan jälkeen)

9.    Sähköjärjestelmät (yleishuolto ja huolto takuuajan jälkeen)

10.                               

Tietojärjestelmät (puhelin, kaapeli-tv toimintakunnon valvonta ja vikailmoitukset takuuajan jälkeen)

11.                               

Ulkoalueiden hoito (kalusteet ja varusteet, hiekkalaatikot, käsin tehtävät lumityöt, jään poisto, liukkauden torjunta, kattolumityöt, kesäpuhtaanapito)

12.                               

Nurmikon hoito (takuuajan jälkeen)

13.                               

Puiden huolto (takuuajan jälkeen)

14.                               

Pensaiden ja köynnösten hoito (takuuajan jälkeen)

 

Taustapäivystyksen tehtäviin kuuluvat mm. talon asukasluettelon ylläpitäminen, huoneistoavainpalvelu, ovien avaukset, talonkirjaotteet, kiinteistön hoidon kiireellisten vikailmoitusten päivystys 24 h.

 

 

Muistiin kirjasi Marina Paulaharju

 

 

 

 

takaisin etusivulle